Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-20 14:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/sd-toppen-kallar-kulturredaktor-vidrig-liten-manniska/

SVENSK POLITIK

SD-toppen kallar kulturredaktör ”vidrig liten människa”

Richard Jomshof (SD).
Foto: Ali Lorestani

I ett inlägg på X går SD-toppen Richard Jomshof till angrepp mot Expressens kulturredaktör och kallar henne en ”vidrig liten människa”.

– Jag är trött på att man trivialiserar och försöker göra politik av det som hände i går, säger Jomshof till DN.

Attacken mot ett politiskt möte i Gubbängen på onsdagskvällen har genererat starka politiska reaktioner. När SD-ledaren Jimmie Åkesson uttryckte att alla typer av politiskt våld måste tryckas tillbaka ”oavsett om det handlar om vänster- eller högerextremism”, blev reaktionerna många. Expressens kulturredaktör Anna Hellgren skriver att Åkesson passar på att ”vända strålkastaren mot sig själv”. Det fick Richard Jomshof (SD), ordförande för justitieutskottet, att kalla Hellgren för en ”vidrig liten människa” i ett inlägg på X.

Varför väljer du de orden?

– Jag är trött på att man trivialiserar och försöker göra politik av det som hände i går. Det är väl klart att alla normalt vettiga människor tycker att det som hände var fruktansvärt. Det finns så många exempel på när vi har varit utsatta för en lång rad olika våldsdåd vilket jag också ger exempel på. Och så försöker man få det till att vi är någon sorts offerkofta. Jag är så trött på det, säger Jomshof.

Han uppger att han tar debatten ”väldigt personligt”.

– Journalister som skriver så vidriga artiklar får även vara beredda på kraftiga mothugg.

Anna Hellgren skriver i ett sms till DN att det ”givetvis är iögonfallande att justitieutskottets ordförande fäller karaktärsomdömen om journalister.”

”Å andra sidan är det inte första gången sverigedemokrater och andra högerradikaler utmålar enskilda journalister eller meningsmotståndare som fiender”, fortsätter Hellgren.