(Foto: © YUKI IWAMURA, Associated Press)

Teltlejre skyder op på amerikanske universiteter i protest mod krigen i Gaza og USA's forhold til Israel

Tusindvis af studerende i USA har fået nok af Israels krigsførelse i Gaza og vil have USA til at tage mere afstand fra sin nære allierede.

En bølge af demonstrationer er skyllet over universiteter i hele USA.

De vil have deres universiteter til at sige fra over for Israels ageren i krigen mod Hamas. Og de mange studerende vil have et opgør med USA's støtte til Israel.

Der har været protester siden krigens start i oktober, men de seneste uger er de taget til i styrke. Det er især på Columbia University i New York, hvor den nuværende bølge af protester er blusset op fra.

Her har studerende lavet en teltlejr i sympati med palæstinenserne og kræver, at universitetet tager afstand fra Israel.

Ledelsen på Columbia har fået kritik, efter at en propalæstinensisk demonstration blev ryddet af politiet.

Idéen med at lave teltlejre og overnatte ved universitetet har siden spredt sig til mange andre universiteter.

Men situationen er spidset til flere steder, hvor universiteter truer med få politiet til at stoppe blokeringer af universiteternes bygninger.

  • Situationen på Columbia University har også fået politisk opmærksomhed. Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Mike Johnson, holdt onsdag en tale til de studerende om at droppe protesterne på skolen, der tilhøre den såkaldte "Ivy League"-gruppe af eliteuniversiteter i USA. (Foto: © YUKI IWAMURA, Associated Press)
    1 / 12
  • Men flere steder har andre studerende også lavet teltlejre efter samme model som ved Columbia University. Her ved City College of New York. (Foto: © JEENAH MOON, Ritzau Scanpix)
    2 / 12
  • På Emory University i Atlanta, Georgia, har der også været protester. Her er det pro-palæstinensiske demonstrationer og teltlejre, som de studerende har lavet. (Foto: © ROSELLE CHEN, Ritzau Scanpix)
    3 / 12
  • Også på det prestigefyldte Harvard University, der ligger næsten 330 kilometer nordøst for New York har studerende lavet en stor teltlejr inde på campusområdet for at vise deres utilfredshed med krigen i Gaza. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Ritzau Scanpix)
    4 / 12
  • Teltlejren ses her på campus ved Havard. (Foto: © Ben Curtis, Associated Press)
    5 / 12
  • Men protesterne er ikke kun forbeholdt de nordøstlige egne af USA. Ved University of California Los Angeles på den amerikanske vestkyst har de studerende også sat en lejr op for at protestere. (Foto: © Ben Curtis, Associated Press)
    6 / 12
  • Her ses en pro-palæstinensisk protest og teltlejr sat op torsdag ved the University of Pennsylvania i Philadelphia. (Foto: © ALLISON DINNER, Ritzau Scanpix)
    7 / 12
  • Også i det centrale USA har studerende sat teltlejre op. Her er det studerende på et af Northwestern Universitys campus i Illinois, hvor de studerende viser deres utilfredshed med Israel og deres støtte til palæstinenserne. (Foto: © Rebecca Cook, Ritzau Scanpix)
    8 / 12
  • Emory University ved storbyen Atlanta har også været hjemsted for store protester siden krigens start. Her ses studerende demonstrerer mod, at universitetet ikke vil lægge afstand til Israel og droppe penge og donationer med relation til landet. (Foto: © Nate Swanson, Ritzau Scanpix)
    9 / 12
  • Også ved Northeastern University i Boston, Massachusetts, har der været pro-palæstinensiske demonstrationer. (Foto: © Alex Wong, Ritzau Scanpix)
    10 / 12
  • Flere universiteter har valgt at rydde dele af teltlejrene og protesterne, fordi studerende har helt eller delvist blokeret for adgangen til bygninger. Her ses en studerende blive båret væk fra en demonstration på University of Texas, hvor politiet blev tilkaldt. (Foto: © ALEX WROBLEWSKI, Ritzau Scanpix)
    11 / 12
  • Her ses pro-palæstinensiske protester ved University of Chicago i går. (Foto: © JOSEPH PREZIOSO, Ritzau Scanpix)
    12 / 12